Babka piaskowo-czekoladowa

Babka piaskowo-czekoladowa - przepis, składniki, przygotowanie, zdjęcie

Babka piaskowo-czekoladowa

Składniki do przygotowania ciasta Babka piaskowo-czekoladowa:

1 szklanka mąki pszennej,

niepełna szklanka mąki ziemniaczanej,

25 dag margaryny,

4 jaja,

szklanka cukru,

1 opakowanie czekolady do smarowania,

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/3 szklanki mleka,

olejek migdałowy,

tłuszcz i tarta bułka do formy,

1/2 szklanki orzechów drobno posiekanych

zdjęcie ciasta Babka piaskowo-czekoladowa

 

zdjęcie ciasta Babka piaskowo-czekoladowa

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Babka piaskowo-czekoladowa:

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj, dodaj stopniowo jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlej mleko. Jeszcze raz dokładnie utrzyj ciasto i wlej do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Ciasto trzeba piec przez 50 min w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, wyjmij z formy, przetnij ją w poziomie na dwie lub trzy części. Przełóż warstwy roztopioną czekoladą. Z wierzchu polej babę również czekoladą i obsyp orzechami.

 

zobacz poniżej podobne artykuły do: Babka piaskowo-czekoladowa - przepis, składniki, przygotowanie, zdjęcie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki