Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

 

Składniki przepisu do przygotowania ciasta Makowiec drożdżowy:

 

Ciasto na makowca drożdżowego:

1 kg mąki, 5 dag drożdży, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki mleka, 1 kostka margaryny, szczypta soli

 

Masa makowa:

1 kg maku, 20 dag cukru, 10 dag margaryny, 3 jajka, olejek migdałowy, ½ szklanki miodu, rodzynki, orzechy

Lukier: 20 dag cukru pudru, sok z cytryny, olejek rumowy

 

 

Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowcazdjęcie ciasta: Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

 

Przygotowanie potrawy Makowiec drożdżowy:

Drożdże utrzyj ze śmietaną. Margarynę rozpuść, całe jajka ubij z cukrem, dodaj drożdże, margarynę, mąkę, mleko i sól.

Ciasto na makowca drożdżowego wyrób i odstaw w ciepłe miejsce.

Mak na makowca drożdżowego sparz, wystudź, odcedź i zmiel w maszynce. Dodaj żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę i miód, pianę z białek i bakalie.

Ciasto na makowca drożdżowego podziel na 5 części, rozwałkuj na prostokąty o grubości 1 cm. Nałóż masę makową, zwiń i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte makowce drożdżowe posmaruj jajkiem i trzeba je piecjedną godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Posmaruj makowca drożdżowego lukrem: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę olejku rumowego.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki