Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Składniki przepisu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

Ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

3 szklanki mąki, 4 dag drożdży, szklanka mleka, łyżka cukru, 4 całe jajka, 2 żółtka, łyżka margaryny, sól

 

Farsz na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

1 kg kwaszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz

 

 

zdjęcie potrawy: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Przygotowanie potrawy Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

 

GRZYBY na wigilijne paszteciki

Grzyby umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj grzyby, wyjmij grzyby sitkiem z wywaru i drobno posiekaj. Grzyby na Wigilijne paszteciki już masz gotowe!

 

KAPUSTA na wigilijne paszteciki

Kapustę i cebulę drobno pokrój, włóż do garnka i zalej 1/4 szklanki wywaru z grzybów. Dodaj margarynę i duś pod przykryciem aż wywar całkowicie odparuje.

Dodaj grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw kapustę na wigilijne paszteciki do ostygnięcia.

 

CIASTO na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdże rozpuść z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw rozczyn na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka, sól i resztę mleka.

Zagnieć ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybamipowoli wlewając tłuszcz. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić do rąk.

Odstaw ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm, wykrawaj kwadraty o bokach ok. 7 cm. Na każdym kwadracie ułóż farsz i zwiń ciasto w rulonik, zagnieć brzegi.

Ułóż wigilijne paszteciki na natłuszczonej blasze i odstaw na 10 min. do wyrośnięcia.

Posmaruj wigilijne paszteciki rozmąconym jajkiem, następnie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami możesz podawać same lub z czerwonym barszczykiem.

 

 

Zobacz podobne przepisy do: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie pasztecików na Wigilię

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki