Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie schaba

Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie

Wiejskie życie, wiejskie żarcie - dużo, tłusto i niezbyt zdrowo. Czy tak właśnie jest na wsi? Czy schab po wiejsku jest potwierdzeniem wiejskiego trybu życia, jedzenia i tycia? ;) Oj chyba coś w tym jest. Zobacz przepis poswojsku na:

Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie schaba

 

Składniki do przygotowania potrawy Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie:

4 talarki schabu wieprzowego,

sól,

pieprz,

jajko,

1/2 szklanki mąki pszennej,

1/2 szklanki bułki tartej,

1/2 szklanki oleju,

1 i 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,

surówka z kiszonej kapusty

 

Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowaniezdjęcie potrawy: Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie schaba

 

Przygotowanie potrawy Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie:

Kaszę opłucz i zalej 3 szklankami osolonej wody. Zagotuj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze przez 15 min. - często mieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj pokrywką, owiń w ręcznik i włóż na godzinę pod pościel lub duży koc.

Talarki schabu wieprzowego rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze. Na pierwszym rozbij jajko i rozmąć je widelcem. Na drugi wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Talarki mięsa obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, po czym włóż obtoczone mięso. Smaż po obydwu stronach na złoty kolor.

Wyjmij na talerz kaszę, polej ją tłuszczem z patelni, połóż na niej schab. Jako dodatek wykorzystaj surówkę z kiszonej kapusty.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Kotlet schabowy po wiejsku składniki przepis przygotowanie schaba

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki