Pieczeń z łopatki

Twoja wyszukiwarka

 

Składniki:

2/3 kg łopatki wieprzowej, sól, pieprz, 1/5 szklanki oleju, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżka siekanego koperku, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 kg ziemniaków

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, duże sztuki przekrój na dwie części. Włóż ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 40-50 minut.

Tymianek i bazylię wymieszaj w miseczce. Mięso natrzyj olejem, obsyp dookoła ziołami, solą, pieprzem i papryką. Pozostaw na 1/2 godziny, a potem włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 60-90 minut (zależy od wielkości mięsa). Po wyjęciu z piekarnika mięso pokrój w plastry.

Wyjmij na talerz ziemniaki, posyp koperkiem, połóż na nich mięso. Jako dodatek podaj surówkę z kiszonej kapusty.