Rurki z serdelkami

Składniki:

6 serdelków, sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej, 1/5 szklanki oleju, 1/2 kg makaronu rurki, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kalafior, łyżka masła, łyżeczka bułki tartej

Przygotowanie:

Makaron wrzuć do wrzącej wody. Gotuj przez 8 minut, odcedź. Kalafior włóż do garczka z osoloną wodą i zagotuj go. Potem odlej wodę, wlej nową i gotuj w niej kalafior przez 20 minut, odcedź. Do rozgrzanej patelki włóż masło, na małym ogniu rozpuść je, dodaj tartą bułkę i przesmaż, odstaw.

Parówki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj olej i lekko przysmaż, zalej 1/2 szklanki wody. Posól 1/5 łyżeczki soli, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Mąkę pszenną wymieszaj w 1/2 szklanki zimnej wody i wlej do garnka z serdelkami. Dokładnie wymieszaj. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Na talerz wyjmij makaron i wędlinę, polej sosem. Ugotowanego kalafiora połóż obok i polej go przysmażonym masłem z bułką tartą.

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a