Makowiec z jabłkami składniki przepis przygotowanie

Makowiec z jabłkami składniki przepis przygotowanie

 

Składniki przepisu Makowiec z jabłkami:

Ciasto: 45 dag mąki, 15 dag masła, 5 dag drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

Warstwa farszu: 25 dag masła roślinnego, 2 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2 i 1/2 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 80 dag jabłek

Kruszonka: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 kostki masła

 

Makowiec z jabłkami składniki przepis przygotowaniezdjęcie potrawy: Makowiec z jabłkami składniki przepis przygotowanie

 

 

 

Przygotowanie potrawy Makowiec z jabłkami:

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże rozpuszczone w śmietanie, masło, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieć ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na gruby placek - włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy. Jabłka obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy. Wylej do formy wyłożonej uprzednio przygotowanym ciastem. Całość posyp kruszonką otrzymaną z połączenia mąki, cukru i masła. Tak przygotowane ciasto na Makowiec z jabłkami - wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.

Upieczone ciasto Makowiec z jabłkami możesz posypać cukrem pudrem.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Makowiec z jabłkami składniki przepis przygotowanie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki