Kurczak z rożna

Twoja wyszukiwarka

 

 Kurczak z rożna - swojskie przepisy kulinarne, smaczne i efektownie wyglądające

 

Składniki:

1 mały kurczak ok. 1 i 1/2 kg, 1/2 szklanki oliwy, słodka mielona papryka, sól, pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, osusz, natrzyj oliwą, oprósz solą, papryką i pieprzem. Przekłuj wzdłuż na wylot szpadką, ściśnij klamerkami. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiecz na rożnie. Czas pieczenia - ok. godziny. Co jakiś czas polej kurczaka uzyskanym z niego sosem lub oliwą. Gdy będzie dobrze zrumieniony nakłuj widelcem w celu sprawdzenia, czy jest już odpowiednio upieczony. Jeżeli tak, podawaj na stół z młodymi ziemniakami i surówkami w każdej postaci.