Ogórki kiszone przepis składniki przygotowanie

 

 

Ogórki kiszone - wiejskie przepisy kulinarne, smaczne i efektownie wyglądające

 

Składniki na wiejskie ogórki kiszone:

10 kg ogórków,

chrzan,

koper,

czosnek,

kilka listków wiśni,

sól,

cukier

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na smaczne Ogórki kiszone:

Do słoików włóż ciasno umyte zdrowe ogórki. Do każdego słoja dodaj po kawałku umytego i obranego chrzanu, czosnku, umyty koper i po listku wiśni. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Zalewaj ogórki na gorąco i zaraz zamykaj. (Możesz zalewać ogórki zimną zalewą, bez grzania wody - prosto z kranu, ale wówczas bez dodatku cukru).

Ogórki kiszone, to nasz rodzimy przysmak, może właśnie dlatego większość Polaków nie potrafi sobie wyobrazić Wielkanocy czy Wigilii bez ogórków kiszonych na świątecznym stole.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Ogórki kiszone przepis składniki przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki