Kasza jaglana tradycyjny przepis na Wigilię składniki przygotowanie

Kasza jaglana tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie

Kasza jaglana tradycyjny przepis na Wigilię składniki przygotowanie

Kasza jaglana to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Zwykle kaszę jaglaną niezbyt się lubi, ale każdy spożywa podczas Wigilii Bożego Narodzenia kaszę jaglaną, gdyż tradycja nakazuje zjedzenie kaszy jaglanej :). Warto wiedzieć, że kasza jaglana jest bardzo zdrową potrawą, dlatego warto jeść kaszę jaglaną także poz Wigilią :).

 

Składniki do przygotowania potrawy Kasza jaglana na Wigilię:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

szklanka wody

sól

łyżka masła

 

 

zdjęcie potrawy: Kasza jaglana tradycyjny przepis na Wigilię, składniki i przygotowanie  Kasza jaglana tradycyjny przepis na Wigilię, składniki i przygotowanie

 

Przygotowanie potrawy Kasza jaglana:

Kaszę jaglaną opłucz, zalej szklanką osolonej wody.

Zagotuj kaszę jaglaną w wodzie i zostaw na wolnym ogniu jeszcze przez co najmniej 15 minut, stale mieszając.

Garnek z kaszą jaglaną zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj kaszę jaglaną.

Pprzykryj pokrywką kaszę jaglaną, owiń w ręcznik i włóż na godzinę pod pościel lub duży koc.

Wyjmij kaszę jaglaną wigilijną, nałóż na świąteczny talerz.

Postaw kaszę jaglaną na wigilijnym stole.

 

Zobacz podobne przepisy kulinarne do: Kasza jaglana tradycyjny przepis na Wigilię składniki przygotowanie

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki