Czarnina wiejska

Czarnina wiejska - składniki, przepis, przygotowanie potrawy

 

Składniki do przygotowania potrawy Czarnina wiejska według przepisu poswojsku.pl:

2 kg mięsa z białej kaczki,

krew z kaczki,

4 łyżeczki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu,

1 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, itp.),

2 duże śliwki,

1 gruszka,

1 duże jabłko,

1 mała zielona papryka,

1 łyżka mąki,

sól,

pieprz czarny mielony,

½ łyżeczki cukru

 

zdjęcie potrawy: Czarnina wiejska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Czarnina wiejska:

Świeżą krew z kaczki zmieszaj z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Kaczkę oczyść, umyj i odsącz.

Włoszczyznę obierz i opłucz.

Mięso z kaczki włóż do dużego garczka i zalej wodą (tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię wody). Dodaj czarny mielony pieprz, szczyptę cukru, posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 60 minut (lub dłużej - aż do uzyskania miękkości mięsa).

Owoce i paprykę umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Do wywaru dodaj włoszczyznę, owoce, wlej krew, zapraw mąką wymieszaną z zimną wodą i gotuj czarninę jeszcze przez około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Czarninę wiejską podawaj z makaronem.

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki