Czarnina (czernina) tradycyjna

Czarnina (czernina) tradycyjna

 

 

Składniki do przygotowania potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna:

2 kg mięsa z białej kaczki (lub całą kaczkę),

krew z kaczki,

3 łyżeczki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu,

1 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler),

2 duże śliwki,

1 duże jabłko,

1 łyżka mąki,

sól,

pieprz czarny mielony,

½ łyżeczki cukru

filmowy pokaz zdjęć potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna

 

 

Przygotowanie potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna wg przepisu poswojsku:

Świeżą krew z kaczki wymieszaj z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła.

Kaczkę oczyść, umyj i odsącz. Włoszczyznę obierz i opłucz.

Mięso z kaczki włóż do dużego garczka i zalej wodą (tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię wody). Dodaj czarny mielony pieprz, szczyptę cukru, posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 60 minut (lub dłużej - mięso musi być miękkie).

Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Do wywaru dodaj włoszczyznę, owoce, wlej krew, zapraw mąką wymieszaną z zimną wodą i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Czarninę (czernina) tradycyjną podawaj z makaronem.

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki