Babka gotowana składniki, przepis, przygotowanie

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki Babka gotowana składniki, przepis, przygotowanie:

1 kostka margaryny,

1 i 1/3 szklanki cukru,

1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

1/2 szklanki mąki pszennej,

5 jajek,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

aromat pomarańczowy

zdjęcie Babka gotowana składniki, przepis, przygotowanie

 

zdjęcie Babka gotowana składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Babka gotowana:

Margarynę dokładnie utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlej aromat. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta, ostrożnie wymieszaj. Przełóż ciasto do dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą formy i wieczka. Zamknij szczelnie formę i wstaw do garnka z gorącą wodą sięgającą do 3/4 wysokości formy. Obciąż formę czymś ciężkim, aby nie wypływała i nie kołysała się podczas gotowania. Gotuj 90 minut od zagotowania się wody w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem. W razie odparowania wody, uzupełnij ją wrzątkiem. Po przestygnięciu, wyjmij z formy i polej polewą lukrową.

 

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do zdjęcie Babka gotowana składniki, przepis, przygotowanie

Kategoria: