Piernikowe serca w czekoladzie

Twoja wyszukiwarka

Piernikowe serca w czekoladzie

 Składniki do przygotowania przepisu Piernikowe serca w czekoladzie:

25 dag miodu,

szklanka cukru,

2/3 kostki masła,

50 dag mąki,

2 jajka,

czubata łyżeczka sody,

¼ szklanki mleka,

przyprawa do pierników,

tłuszcz do formy,

sól

 

 

 

 

 

 

zdjęcie potrawy: Piernikowe serca w czekoladzie

 

 

 

 

 Przygotowanie przepisu Piernikowe serca w czekoladzie:

Masło z miodem podgrzej na małym ogniu i ostudź. Do masy wsyp partiami mąkę,  cały czas mieszając. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj do masy. Sodę rozpuść w mleku. Dodaj do masy, wsyp szczyptę soli oraz przyprawę do pierników. Wyrób na gładkie ciasto.

Piernik przelej do natłuszczonych foremek w kształcie serca. Do 3/4 wypełnione ciastem foremki włóż do piekarnika na około 40-45 minut.

Po upieczeniu - serduszkowe pierniczki oblej czekoladą rozpuszczoną z dwoma łyżkami wody. 

Nazwa użytkownika