Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

 Składniki na 30-35 sztuk pączków wielkanocnych:

3 szklanki mąki,

6 dag drożdży,

3 szklanki mleka,

1/2 szklanki cukru,

3 żółtka,

2 jajka, szczypta soli,

1/4 kostki masła lub margaryny,

łyżka spirytusu,

1 litr oleju,

cukier puder,

opakowanie cukru waniliowego

zdjęcie: Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc - tradycyjne, rodzinne święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez pączków na świątecznym stole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Przygotowanie potrawy PĄCZKI WIELKANOCNE:

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką. Masło musisz stopić. Stopniowo wlewa je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ściereczką kuchenną - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz pączki mąką i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły. Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyrośnięte pączki smaż aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

 

Zobacz podobne przepisy do: Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki