Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

 Składniki na 30-35 sztuk pączków wielkanocnych:

3 szklanki mąki,

6 dag drożdży,

3 szklanki mleka,

1/2 szklanki cukru,

3 żółtka,

2 jajka, szczypta soli,

1/4 kostki masła lub margaryny,

łyżka spirytusu,

1 litr oleju,

cukier puder,

opakowanie cukru waniliowego

zdjęcie: Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc - tradycyjne, rodzinne święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez pączków na świątecznym stole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Przygotowanie potrawy PĄCZKI WIELKANOCNE:

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką. Masło musisz stopić. Stopniowo wlewa je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ściereczką kuchenną - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz pączki mąką i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły. Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyrośnięte pączki smaż aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

 

Zobacz podobne przepisy do: Pączki wielkanocne- składniki, przepis, przygotowanie- potrawa na Wielkanoc

Nazwa użytkownika