Potrawa na Walentynki Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór

Potrawa na Walentynki Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór

 Składniki przepisu Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór:

1 kg ugotowanych ziemniaków,

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

3 łyżki mąki pszennej,

2 jajka,

1/3 łyżeczki soli,

1/2 kg wątróbki wieprzowej,

sól,

pierz,

duża cebula,

łyżka margaryny,

3 łyżki oleju,

liść laurowy,

2 ziarenka ziela angielskiego

 

 

zdjęcie potrawy: Potrawa na Walentynki Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór Potrawa na Walentynki Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór

 

 

Przygotowanie potrawy Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór:

Ugotuj ziemniaki, potem zmiel je w maszynce, wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej, wbij jajka, posól i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta okrągłe kuleczki, zrób w każdej paluszkiem wgłębienie. Wrzuć do wrzącej osolonej wody - do momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Wątróbkę pokrój w grube plastry, podsmaż z obydwu stron na patelni z olejem i margaryną, podczas smażenia drugiej strony wątróbki dodaj cebulę. Następnie przełóż wszystko do rondelka, wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i gotuj przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj łyżkę mąki pszennej rozprowadzonej w 1/2 szklanki wody i ewentualnie dopraw według uznania.

 

Zobacz w menu podobne przepisy walentynkowe do: Potrawa na Walentynki Kluski śląskie z wątróbką na walentynkowy wieczór

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki